Takvimler bu tarihi gösterdiğinde Avrupa’nın göbeğinde, Birleşmiş Milletler tarafından "güvenli bölge" ilan edilen Srebrenitsa’da, resmi rakamlara göre 8 bin 372 Müslüman Boşnak, göz göre göre, sistematik biçimde soykırıma uğradı.
Katliamlar planlıydı. Örgütlüydü. Göz yumuldu. Birleşmiş Milletler askerlerinin “korumasındaki” binlerce sivil, dünyanın gözü önünde katledildi. Bugün, 30 yıl sonra hâlâ mezarları açılmamış çocuklar var. Hâlâ oğlunun bedenine ulaşmak için toprağı elleriyle kazan anneler var.
Srebrenitsa, doğu Bosna’da, Sırbistan sınırına yakın, çoğunluğu Müslüman Boşnakların yaşadığı küçük bir kasabaydı. Bosna Savaşı sırasında, siviller için bir sığınak haline geldi.
1993 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “güvenli bölge” ilan edildi. Bu statüye göre, şehirdeki siviller uluslararası koruma altındaydı. Bu güvenceye güvenerek, binlerce insan canını kurtarmak için Srebrenitsa’ya sığındı. Sayı zamanla 40 binin üzerine çıktı.
Soykırımcı Sırp komutan Ratko Mladić komutasındaki kuvvetler 11 Temmuz’da Srebrenitsa’ya girdi. BM’nin Hollandalı barış gücü askerleri ise hiçbir şeye müdahale etmedi. Koruma sözü verilmiş binlerce sivil, ölüme terk edildi.
Kadınlar ve çocuklar otobüslere doldurulup şehirden çıkarıldı. Ancak 15 yaş üzeri tüm erkekler ve erkek çocuklar, "sorgulanmak üzere" alıkonuldu. Bu sorgu hiç yapılmadı. Hepsi, birkaç gün içinde, sistematik biçimde, planlı şekilde öldürüldü.